sunnuntai 7. helmikuuta 2010

Elista Элиста


Elistaan saapuessa olikin taas yö käsillä, olihan kellokin siinä kymmenen hujakoilla illalla ja ulkona luonnollisesti oli pimeää. Asemalta löytyi taas kerran avuliaita taksikuskeja joiden tietopankista löytyi tietenkin hyvä majapaikka sopuisaan hintaan. Hän nimittäin osasi neuvoa & kuljettaa erään naisen luo joka vuokrasi asuntoaan turisteille. Hintaa vähän reilulta vuorokaudelta vuorokaudelta tuli muistaakseni 500rub per nuppi eli reilu kymppi omasta asunnosta porukan kesken! Asunnossa tietenkin oli keittiö, tv, dvd-soittimet, boileri yms yms. Asunnolle saavuttuamme suoritettiin kauppareissu, tehtiin ruokaa ja muuta käytännön asiaa. Koska olimme jonkin verran väsyneitä niin ilta sujui leffaa katsoessa ja venäläisen Durak nimisen korttipelin merkeissä. Mainittakoot että paikallinen jauheliha oli joka suhteessa hieman erikoista, suutuntuma ja makukin aika jauhoisia ja ulkonäkökin oli jauhelihaksi hieman ovelahko.

Seuraavana aamuna sitten oli tietenkin vuorossa itse kaupungin tarkistaminen ja piti myös päättää että vietetäänkö Elistassa mahdollisesti vielä toinenkin yö. Mainittakoot jo tässä vaiheessa että Elista on euroopan ainoa kaupunki jossa Buddhismi on valtauskonto. Tästäkin syystä oli ensimäiseksi luontevaa lähteä katsomaan paikallisia temppeleitä ja rukousmyllyjä. Erityisesti kaupungin ilmeisesti suurimmasta temppelistä pidin todella paljon, eikä vähiten sen vuoksi että se on täysin erilainen kuin mikään muu aiemmin Venäjällä tapaamani rakennus. Temppelissä oli saapuessamme käynnissä jonkinmoinen jumalanpalvelus johon toki otimme vähän aikaa osaa, ihan mielenkiintoista oli sekin. Ehkä jätän siitä kuitenkin tarkemmat kommentit kirjoittamatta, että en tule ketään loukanneeksi.

Temppelin jälkeen sitten syömään "Kiinalaiseen" ravintolaan, joka ilmeisesti oli kiinalainen siksi että sieltä sai riisiä. Mainitsemisen arvoista oli kuitenkin tilaamani Kalmukialainen keitto (Elista siiis sijaitsee Kalmukian tasavallassa joka on yksi Venäjän liittovaltiosubjekteista) Jossa oli liemi ja sitten suuri klimppi rasvaista naudan ja luultavasti vielä wanhan naudan lihaa, aikamme tätä lusikalla kaluttuamme pöydällemme ilmestyi myös veitsi & haarukka jolla touhu oli helpottuikin huomattavasti. Lämpimänä ruokana vuorossa oli Barannina joka oli perunoita ja pässinlihakastiketta... vuorossa siis aimo annos lisää lihaa.

Liharuokien jälkeen reittitaksiin ja nokka kohti... No mitäs muutakaan kuin shakkimuseota, enpä ollut moisessa paikassa vielä elämäni aikana ehtinyt käymään. Kyseessä oli siis hotelli jossa on pidetty monet kerrat kansainväliset shakin olympialaiset ja hotelin yhteydessä oli myös tämä shakkimuseo sekä ”suorituspaikat” Ainakaan omiin silmiini ei osunut tuolla shakkimuseossa muuta kuin nappuloita, lautoja ja pokaaleita, tosin mainittakoot että museon katto vuoti saumoistaan ja lattialla oli sitten ämpäri poikineen keräämässä vettä. Jotain mielenkiintoistakin siellä siis! Jo shakkimuseota ennen oli aika selvää että yksi päivä Elistassa saa riittää, asuntohotellimme kautta suuntasimme linja-autoasemalle hankkimaan lippuja kohti Sotsia!

Elista – Plussat ja miinukset

+ Temppelit & rukousmyllyt
+ Majoitus
+ ”Kiinalainen” ravintola jos sen ajattelee Kalmukialaisena
- Ehkä turhankin pieni muihin kaupunkeihin verrattuna
- ”Kiinalainen” ravintola jos sen todella ajattelee olevan kiinalainen

EXTRA EXTRA EXTRA! Elista on tähän mennessä ainoa paikka jossa olen nähnyt miliisien keskustelevan tavallisten ihmisten kanssa normaaliin sävyyn!!

Elista – Faktaa

Asukkaita: 104 254
Pinta-ala: 210 km²
Väestötiheys: 1000 /km²
Perustettu: 1558

- Ainoa kaupunki euroopassa jossa Buddhismi on valtauskonto.
- Vuosina 1944-1957 nimellä Stepnoi

Elistan kuvat: http://maza.1g.fi/kuvat/Matkailu/Etel%E4-Ven%E4j%E4/Elista/

Lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Elista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti