keskiviikko 2. joulukuuta 2009

Kiekkoa!

Viime viikolla se sitten tapahtui, onnistuimme hankkimaan liput ja menemään Jääpalatsille asti katsomaan ottelua, tämä tapahtui itseasiassa viime viikolla jopa kahdesti! Ottelut olivat SKA-Dinamo (Riga) ja SKA-Atlant (Moskovan oblast) Kahden ottelun pohjalta on tietenkin hankala antaa syvällismepää analyysiä kotoisen sm-liigan ja tämän paikallisen KHL-Liigan eroista, mutta kerrotaapa kuitenkin hieman päälimmäisiä tuntoja.

Ensinnäkin kautta linjan ykkösketjusta neloseen asti pelaajat ovat nimekkäämpiä, lähes jokaisen joukkueen riveissä viilettää tukku nhl:stä tuttuja, jopa todella kovan luokan nimiä. Mm Sergei Zubov, Jaromir Jagr, Robert Esche ja niin edelleen.. Suomesta on myös hyvin vahva edustus mm Ak Barsin Janne Pesosen, Jarkko Immosen, Minskin Hannes Hyvösen, Atlantin Mikko Luoman ja monen muun muodossa.

Pelkillä nimillä ei tietenkään rakenneta minkäänmoista menestystä, mutta etenkin SKAn ja Atlantin kärkikamppailussa peli oli huomattavasti laadukkaampaa kuin monissa sm-liigan kärkikamppailuissa, mutta vastaavasti taklaukset puuttuivat kokonaan. Myös tuomarilinja oli mailan suhteen todella tiukka etenkin ensimmäisessä erässä, kolmanteen sitten yleensä hieman löysättiin. Ehkä juuri tämän vuoksi otteluissa tulee enemmän esille pelaajien taito kun ei kokoajan tarvitse luistella vastustajankin mailat kainalossa, tämän linjan jos saisi sm-liigaan niin viihdearvo kasvaisi kohisten. Taklauksien puutteesta huolimatta molemmissa otteluissa tuntui silti olevan tunnetta mukana ja vihellyksen jälkeen maalien edustoilla nähtiinkin mukavan usein pientä kahakkaa.

Toinen asia mitä suuresti kadehdin on SKA:n kotiareenan tunnelma, vaikka halli vetää arviolta 14 000 silmäparia ja paikalla oli arviolta 7 000/ 9 000 silmäparia niin tunnelma oli molemmissa otteluissa areenan kokoon suhteutettuna erinomainen! Tasaisesti koko halli kannusti, tauolla aalto kiersi ja kaikilla tuntui olevan hauskaa. Voin vaan kuvitella millainen meno on esim kaukoidässä Habarvoskin pienessä hallissa.

Turvatoimet muuten etenkin vieraskannattajien suhteen olivat jokseenkin näkyvät ja allekirjoittaneen silmään ylimitoitetun oloiset. Kummassakin ottelussa vierasjoukkueen faneja oli noin 30. kappaletta ja molemmilla kerroilla oli heidän päätykatsomonsa portaiden puoleiset sivut istutettu täyteen kevyessä mellakkavarustuksessa olevia miliisejä. Myös käytävällä virkavaltaa liikuskeli paljon ja melkein kaikilla mellakkakypärät, rintapansarin tapaiset yms mukana, kilvet sentään olivat vielä jemmassa. Mitään kahakoita en näissä otteluissa nähnyt, mutta kuulemma suurempiakin "mellakoita" on useammankin kerran aiemmin nähty. Tulevana sunnuntaina on ilmeisesti jalkapallo-ottelu Pietarin Zenithin ja Moskovan Spartakin välillä, uutisten mukaan tuon ottelun vuoksi on Pietarissa jo otettu huliganismista epäiltyjä Spartakin faneja omonin (Miliisin erikoisjoukot) suojiin.

Eli KHL:n plussat ja miinukset:

+ Yleinen taito yksilöiden ja joukkueiden tasolla.
+ Tunnelma
- Taklauksien puuttuminen
- Huliganismi

Nyt kun ei ole mitään ihmeempiä tapahtunut ja ei välttämättä nyt tapahdukkaan, niin varmaan parista seuraavastakin kirjoituksesta tulee enemmän johonkin teemaan painottuvia. Odotettavissa saattaa hyvinkin olla mm jatko-osa kulinaristisiin nautintoihin.

Myös matkailemaan tekisi mieli kun täällä kerran ollaan ja tammikuussa ainakin jonkin verran olisi myös aikaa. Mm jossain Siperian kaupungissa olisi mukava käydä, Kazanissa sekä Ukrainan & Valko-Venäjän pääkaupungeissa, kaukasus saattaa taas alueena olla toistiaseksi hieman epävakaata ja etenkään Georgian passileimoista tuskin olisi suurtakaan apua...

Ongelma luonnollisesti junalla Siperiaan mennessä on aika ja lentäminen on aina kuitenkin hieman kallista, vaikkakin täällä huomattavasti edullisempaa kuin muualla euroopassa. Ukrainan ja Valko-Venäjän tapauksessa taas viisumeiden kanssa pitäisi pelata, joskin niiden mitä ilmeisemmin pitäisi täältä Pietarista suhteellisen hyvin järjestyä, mutta melkein pari viikkoa tuohonkin reissuun pitäisi junalla varata.

Edit 2.12.09 20:50

Sen verran vielä piti lisätä että tunti menee matkoissa asuntolan ovelta hallin oville, eli saman verran kuin Suomessakin :) Samaten siitä piti vielä mainita että hallin ovella seisonut miliisi ihmetteli kovasti käsidesiäni, mutta antoi sen kuitenkin viedä halliin mukana (oli unohtunut takin taskuun)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti